page_banner

Koľko elektriny potrebuje na prevádzku vzduchové tepelné čerpadlo

2.

Vzduchové tepelné čerpadlá sú známe ako jeden z energeticky najefektívnejších spôsobov vykurovania domu. V závislosti od koeficientu výkonu (Coefficient of Performance, CoP) vzduchových tepelných čerpadiel môžu dosiahnuť mieru účinnosti 200 – 350 %, keďže množstvo tepla, ktoré generujú, je výrazne väčšie ako príkon elektriny na jednotku energie. V porovnaní s kotlom sú tepelné čerpadlá až o 350 % (3 až 4-krát) účinnejšie, pretože spotrebujú oveľa menej energie v porovnaní s teplom, ktoré vydávajú na použitie v domácnosti.

 

Množstvo energie, ktorú vzduchové tepelné čerpadlo potrebuje na prevádzku, závisí od viacerých faktorov vrátane miestnej klímy a sezónnosti, stavu potrubia a izolácie a stavu a veľkosti nehnuteľnosti.

 

Pri výpočte množstva elektrickej energie, ktorú budete potrebovať na prevádzku vzduchového tepelného čerpadla, musíte zvážiť jeho CoP. Čím je vyššia, tým lepšie, pretože to znamená, že na výrobu požadovaného množstva tepla spotrebujete menej elektriny.

 

Pozrime sa na príklad…

 

Na každú 1 kWh elektriny dokáže vzduchové tepelné čerpadlo vyrobiť 3 kWh tepla. Priemerný ročný dopyt väčšiny domácností v Spojenom kráľovstve je okolo 12 000 kWh.

 

12 000 kWh (potreba tepla) / 3kWh (vyrobené teplo na jednotku elektriny) = 4 000 kWh elektriny.

 

Ak je cena vašej elektriny 0,15 GBP za jednotku¹, prevádzka tepelného čerpadla vzduchového zdroja vás bude stáť 600 GBP.


Čas odoslania: 11. august 2022